Perfectionisme: heb jij een cape?

Super(wo)man……

Wie heeft er niet van gedroomd?

 • Mensen redden,
 • de wereld beschermen tegen kwade wezens,
 • kunnen vliegen en
 • oog hebben voor alles.

Als kind droomde ik over die mooie supervrouw in een strak roze pak met een lange cape, die er altijd was op het goede moment, de goede dingen deed, altijd lief was en ervoor zorgde dat de hele wereld blij en gelukkig was. Ik had behoorlijk last van perfectionisme. Ik denk dat jij ook wel eens gedroomd hebt van super(wo)man met geweldige avonturen en een spannend leven. Of niet?

Sommigen van ons, waaronder ikzelf, hebben geprobeerd om die droom om te zetten in realiteit. Altijd bezig met het redden van anderen, overal aan willen denken, alles zelf doen, op alles afvliegen en ondertussen alles en iedereen in de gaten houden.

Heb jij een cape?

Jarenlang heb ik mijn best gedaan om mensen te redden, voor iedereen te zorgen, mijn werk perfect te doen, mijn huis elke dag netjes te hebben en nog zoveel meer. Nu weet ik dat ik een superwoman wilde zijn en elke dag op zoek was naar een cape. Een cape die ervoor kon zorgen dat ik alles kon wat superwoman ook kon en kon zijn waarvan ik dacht dat de mensen om me heen wilden dat ik was.

Voor wie deed ik dat? Niet voor mijn man of kinderen, want daar had ik geen tijd voor. Als ik wel tijd had, was ik moe. M’n vriendinnen begrepen me wel, die waren tenslotte net zo druk. Voor de mensen dan waarvan ik dacht dat ik aan hun beeld moest voldoen? Ik heb geen idee, want ik heb ze eigenlijk nooit gevraagd naar dat beeld. Eigenlijk heb ik geen idee voor wie of waarom ik het deed…..

Waar doe jij het voor?

De dag dat ik geen superwoman meer kon en wilde zijn, was de eerste stap naar het zijn van mezelf.

 Natuurlijk bestaan er supermensen, jij bent er één! Een super mens zonder cape, die niet kan vliegen of de wereld kan redden, maar wel heel veel talenten en power heeft.

Waarom willen we zo graag een supermens zijn? Wat vind jij van jezelf als je niet alle klussen die op je to-do-lijstje staan, afkrijgt? Als je huis een rommeltje is, omdat je het druk hebt op je werk? Als je niet altijd vrolijk en vol energie bent?

Waarom vinden we het zo moeilijk om te accepteren dat we mensen zijn en geen super(wo)man?

Je krijgt pas te zien wie jij bent als mens als je stopt met het willen zijn van iemand die je nooit kunt worden.

Nu ik weet hoe het is om geen superwoman meer te hoeven zijn, hoe het is om jezelf te zijn en welke superkrachten dat geeft, wil ik niets liever dan anderen – jou – dat ook te laten zien en ervaren.

Ik heb een paar tips, die jou of die super(wo)man die je kent, gaan helpen om ‘gewoon super’ te zijn:

 • Stel jezelf elke dag 1 haalbaar doel en haal die;
 • Maak een lijstje met wat je belangrijk vindt in je leven;
 • Bekijk je lijstje en zet wat je hebt opgeschreven in volgorde van belangrijkheid;
 • Geef aandacht aan wat je het belangrijkste vindt in je leven en verander (indien nodig) daarvoor 1 ding in je dagelijkse ritme;
 • Kijk in de spiegel en zie dat je geen cape draagt;
 • Lach naar jezelf. Merk op dat de ander (JIJ) glimlacht en er aardig uitziet;
 • Zeg tegen je spiegelbeeld dat super-echt-zijn het allermooiste is.

“Wees sterk genoeg om jezelf te zijn”

David Bowie

Als je het leuk vindt om wekelijks meer tips te ontvangen en op de hoogte te blijven van mijn nieuwste blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.
Heb je een dringende vraag of wil je meer weten over wat ik voor je zou kunnen betekenen, klik dan hier voor een gratis skypesessie met mij.