Sparkling Moment

Lotusbloemen leren ons dat we boven onze eigen troep en troebelheid uit kunnen stijgen en kunnen opbloeien vanuit de modder – Tara Bennett

Wist je dat een lotusbloem niet kan groeien zonder modder?
Het heeft bij mij even geduurd voordat ik door had dat alle tegenslagen in mijn leven als een soort modder zijn geweest om mij te laten groeien en steeds meer mezelf te laten worden.

Eind 2010 begon ik met een persoonlijk ontwikkeltraject bij mijn toenmalige werkgever. Trainer Pieter had groot op een bord geschreven: “Als je doet, wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Ik wilde wel anders, maar ik was zo moe, zo ontzettend moe. Een paar maanden later gaf mijn lijf het op: ik had een burnout. Nou, dat vond ik echt iets voor watjes en wat ik ook van mezelf vond, ik was geen watje. Kon er na alle tegenslagen rondom de verhuizing nog meer mis gaan? Ik had geen andere keus dan me overgeven aan de situatie en dat vond ik nog niet zo gemakkelijk.

Ik kreeg hulp van wandelcoach Paul. We gingen wandelen en langzaam kwam ik weer in beweging. Ik ontdekte dat het juist geen watjes zijn die een burn-out krijgen, maar mannen en vrouwen die vaak niet goed genoeg voor zichzelf zorgen en het lastig vinden om grenzen te stellen. Dat herkende ik wel. Dit wilde ik niet nog een keer en dus ging ik het anders doen.
Dat begon met beter voor mezelf zorgen en leren luisteren naar mijn lijf. Het was alsof ik mijn lijf opnieuw moest leren kennen. Mijn hoofd kende ik wel met al die gedachten. Die hielp me om mijn werk te kunnen doen en om thuis de zaken te regelen en draaiende te houden. Samen met Paul ging ik hardlopen. Twee keer twee minuten en ik was op. Ik had mezelf als doel gesteld om mee te doen aan de Run van Winschoten oftewel 10 km. Nog even volhouden dus.

Door het hardlopen ontdekte ik dat als ik niet nadacht, dus uit mijn hoofd ging, ik me vrij voelde. Al mijn zintuigen werden scherper, ik ontdekte spieren waarvan ik nooit geweten had dat ik ze had en ik voelde dat mijn hart klopte. Zo normaal en tegelijk zo bijzonder. Ik ontdekte dat ik ook zonder hardlopen uit mijn hoofd kon gaan en mijn hart kon voelen kloppen. Op die momenten had ik hele bijzondere gesprekken met mensen, alsof de ander werd aangemoedigd om ook het hoofd even uit te zetten en het hart te voelen kloppen. Wat een energie gaf me dat en ik voelde dat mijn hart een sprongetje maakte!

Dit was wat ik wilde: vanuit mijn hart met de ander in gesprek. Dit was mijn  sparkling moment, een sprankeling vanbinnen die me het leven liet voelen tot in de puntjes van mijn vingers. Mijn passie voor coachen was geboren.
Het anders doen was niet altijd eenvoudig, maar waar een wil is is een weg. In 2012 liep ik de Run van Winschoten. Steeds weer zocht ik naar mogelijkheden binnen en buiten het werk voor het voelen van mijn passie.
In de zomer van 2014 besloot ik dat ik mijn eigen coachpraktijk wilde starten en zette een streefdatum voor de start in 2015. Ik wist niet hoe ik er zou komen, alleen dàt ik er zou komen. Eind 2014 bleek ik boventallig en na de eerste schrik voelde dit als een het-moet-zo-zijn-kado. Begin 2015 startte ik met de coachopleiding en voelde ik (opnieuw) in elke cel: dit is wat ik wil.

Op 22-2-2016 heb ik mijn bedrijf ‘Sparkling Moment – coaching & training’ opgericht, voor mij het symbool van het waarmaken van mijn dromen, voor het groeien als een krachtige lotus vanuit de modder. Vanuit die ervaring weet ik dat alles mogelijk is, zodra jij je sparkling moment hebt ervaren!