Own your life

Ik neem de regie weer 😉

Dit is jouw en mijn jaar om te stralen riep ik op 1 januari. Waar zie je dat aan, vroeg ik me vanmorgen af?

Ik heb de afgelopen maanden vooral gewerkt. Praktisch in een baan en een opdracht, mentaal aan mijn binnenkant, niet(s) zichtbaar aan de buitenkant. De baan kwam eind vorig jaar langszij en was een kans en een knieval tegelijk. Ik wilde geen baan meer in de cijfers, maar ja, geen inkomen is ook niet alles en daar ging ik weer. Gevoel uit, hoofd aan en gaan. Hoe lang wilde ik dat volhouden? Of beter hoe lang kon ik het volhouden? Niet zo lang, zo bleek. Ik sliep slecht, voelde m’n energie wegstromen tijdens het werken en blokkeerde aan de binnenkant. Dat werd goed gemaakt door een opdracht waarbij ik het coachen en financieel adviseren kon mixen. Daar was ik mezelf en dat gaf me energie. Op het moment dat de cijfers de overhand kregen, verloor ik m’n energie (en mezelf) opnieuw.

De verandering

In dezelfde periode kwam ik in het programma De Shift van Josje Feller. Jeetje, wat viel en valt daar een hoop op z’n plek. Het werken vanuit met en energie wat ik zo heel erg graag doe en wil doen, bleek daar niet raar. Dat was en is een stukje thuiskomen.

“ Zomaar” praten over werken met energie, over een verhoogd bewustzijn, over je Hogere Zelf, dat is in mijn beleving voorbehouden aan de vrouwen en mannen die in mijn ogen al zoveel verder zijn dan ik. Daar zitten allerlei overtuigingen in mij op dat de mensen die me kennen me raar zullen vinden en dat de mensen die me niet kennen, dat ook zo houden.

Ik vind het spannend om de bescherming van de cijfers los te laten, ben bang dat ik zweverig gevonden word en niet serieus genomen. Als kind voelde ik me anders en anders was onprettig. Ik voelde hoe anderen zich voelden, zag beelden die ik niet verklaren kon en schaamde me daarvoor. Ik ‘las’ in de mensen om me heen dat het beter was om niet anders zijn, om zo te zijn dat je zo min mogelijk opviel. Ik moest mezelf beschermen in het anders zijn door er iets voor te zetten: de cijfers.

Risico

Maar weet je, ik neem het risico.

Ik ben niet anders, ik ben Mineke en heb iets te doen in de wereld. Daarvoor is het belangrijk om uit de veiligheid te gaan en risico’s te nemen. Van werken met cijfers krijg ik geen energie, van het werken met mensen wel. Ik ben net als jij hier met een reden. Die reden wordt nooit zichtbaar als ik blijf doen wat ik eigenlijk niet wil. Mijn reden wordt zichtbaar als ik mezelf ga zijn en laten zien. Ik ga stoppen met het luisteren naar de stemmetjes in mijn hoofd, ik ga mijn hart volgen, mijn haren los gooien en op blote voeten door het gras lopen. Ik zie mezelf als de tiener die durfde, ik omarm haar. Ik heb geen idee wat de volgende stap is, dit is een begin. Ik voel dat het anders wil, ik ga het anders doen. Ik wil uit de pijn en liefde brengen in de wereld. Ik wil liefde zijn. Omdat we allemaal liefde zijn.

Angst is geen antwoord, angst is een vluchtroute. Liefde is altijd het antwoord, omdat het zacht maakt en geen oordeel heeft. Het laat jou en mij zijn. En zien.

Do the one thing you think you cannot do. Fail at it. Try again. Do better the second time. The only people who never tumble are those who never mount the high wire. This is your moment. Own it.

– Oprah Winfrey –