Gaat jouw bedrijf nog de goede richting op?
Jij en je mensen zijn het waard om de onderstroom met behulp van een organisatie opstelling te ontdekken en daardoor (opnieuw) richting te bepalen.
Steeds opnieuw richting bepalen en toch vaak het gevoel hebben in rondjes te draaien …
Je bedrijf is ooit met een ideaal begonnen. Je was het misschien zelf, je vader en een onbekende, maar elk bedrijf heeft een oprichter. Er kwamen mensen bij en er gingen mensen weg, een voortdurende stroom van naar binnen en naar buiten. Je hebt je doelen en je missie bepaald, je maakt de begroting, je luistert naar je mensen en geeft aanwijzingen, kortom je hebt er alles aan gedaan om samen jullie ideaal de wereld in te brengen en daarmee winst te maken.
Toch loopt het niet lekker. Aan de inzet ligt het niet. Iedereen werkt hard en is betrokken. Het is vast niet zo dat niets meer werkt, maar je voelt dat het beter kan, dat het ooit anders was. Dingen leken vroeger soepeler te gaan.
Herken je dit:
- Er zijn communicatieproblemen binnen of tussen afdelingen
- Een team waarin iedereen zijn eigen werk doet en lastig samengewerkt wordt
- Een functie waar steeds iemand voor wordt aangenomen, die vrij snel weer vertrekt
- Een afdeling waar veel ziekteverzuim is zonder aanwijsbare oorzaak
Opstellingen zijn
een eenvoudige en doeltreffende manier om dynamieken zichtbaar te maken en te veranderen.
Een organisatie opstelling kan helpen om inzicht te geven in de dynamieken en door het herstellen van de systemische principes zorgen dat het bedrijf weer gezond wordt.
- inzicht geeft overzicht
- herstellen van de systemische principes geeft rust en duidelijkheid
- een gezond bedrijf maakt winst en heeft tevreden medewerkers
- de werkvreugde en inzet nemen toe
De golven zijn de dagen. de dagen van het jaar. En het lijkt of zij vertellen hoe het ons vergaat. Maar de onderstroom die niemand ziet, bepaalt de richting op elk gebied – Stef Bos
Ik heb veel onderstroom gevoeld
Net een dag 16 jaar was ik, Mineke, toen ik begon met werken bij de supermarkt. Een zelfstandige winkel, die later overgenomen zou worden door een grote keten. Het was een familiebedrijf en iedereen hoorde erbij en kende elkaar. Je kreeg ruimte om te groeien en om plezier te maken. Een fijne werkplek, waarvan ik dacht dat het overal zo was.
Hoe anders was het grote accountantskantoor waar ik op mijn 20e ging werken. Teams, vennoten, partners, afdelingen, zo groot dat velen er soms (bijna) in verdwaalden. In de 30 jaar die volgden heb ik met veel plezier met en voor veel bedrijven gewerkt. Grote of kleine bedrijven, ze bestonden allemaal uit mensen. Aardige, behulpzame, vervelende, ongeïnteresseerde, boze, lieve mensen. Zij gaven richting aan het bedrijf. Meer dan de cijfers was ik geboeid door wat ze dreef en waarom ze deden wat ze deden. Ik zag de mens met (een deel van) het bedrijf en voelde de onderstroom. De onderstroom die terug te zien was in de cijfers.
Sinds 2016 werk ik zelfstandig als persoonlijke coach en financieel adviseur & accountant. Lang heb ik gedacht dat ik moest kiezen hiertussen. De opleiding familie- en organisatieopstellingen heeft me laten zien dat dat niet hoeft. De onderstroom is overal en ik kijk graag mee met wie daarnaar wil kijken.
In het eerste gesprek
maken we kennis en ontdekken we allebei of er een klik is.
Voor mij is het belangrijk dat we in alle vertrouwen met elkaar kunnen werken en daarvoor is verbinding ofwel ‘de klik’ nodig. Als de klik er voor ons allebei is, bespreken we waar je tegen aanloopt en wat je graag anders zou willen. We maken een organogram en een tijdlijn. Het is fijn om te weten voor wie de opstelling bedoeld is en ik maak dan ook graag kennis met alle betrokkenen. Vervolgens maken we een afspraak voor de opstellingen dag. Daarbij zijn alle betrokkenen aanwezig.
Organisatie opstellingen dag
Na het voorgesprek is de vraag helder en bepalen we een moment waarop we de opstelling gaan doen.
De opstelling doen we met representanten en/ of vloerankers. De representanten weten niets over de organisatie en de problematiek.
Ik werk graag buiten en als dat niet kan, werken we binnen. We overleggen samen wat een goede plek is. We beginnen met koffie en thee. We bespreken samen nog een keer de vraag. Als er teamleden bij zijn komen de representanten een half uur later. De vraagsteller zal zijn/ haar vraag benoemen en willekeurig representanten in de kring zetten. Dan begint de opstelling. Ik zal vragen stellen aan de representanten en aan de vraagsteller.
Als er een antwoord of voldoende inzicht is, zal de opstelling afgerond worden. We praten naar behoefte na. Afhankelijk van de tijd kan er ruimte zijn voor een tweede vraag.
Aan het eind van de pagina vind je meer uitleg over opstellingen.
Na de opstelling heb je:
- Inzicht in de dynamieken die het ‘probleem’ hebben veroorzaakt
- Gewerkt aan herstel van de systemische principes waardoor het team of de afdeling weer gezond kan functioneren
- De mogelijkheid om met de opgedane inzichten opnieuw richting te bepalen
Er is veel mogelijk. Soms gebeuren er wonderen in 1 opstelling, soms is daar meer voor nodig. Ik geloof dat wat er gebeuren mag, gebeurt. Wonderen zijn daar deel van.
Volg niet de aangegeven richting. Volg niet de route die je kent - Stef Bos
Wat anderen over mij zeggen
Mineke is erg sterk mensgericht. Rustig en discreet zijn woorden die mij te binnen schieten. Als deelnemer aan een teambuildingssessie heb ik Mineke meerdere dagdelen meegemaakt als cursusleidster voor de transitie van een management gestuurde afdeling naar zelfsturing waarbij met name de onderlinge samenwerking en communicatie het “andere verhaal” moest worden.
Zelfs als de weg naar het doel voor ons niet helder was, wist zij hier steeds de juiste richting te geven. Als opdrachtgever kun je met haar alleen maar content zijn.
Jan B. –Mediahuis Noord groep
Wat jou uniek maakt is dat je een mensen mens bent met al een aardige rugzak aan levenservaring. Je bent een doorbijter en je hebt zelf al aardig wat switches gemaakt in je leven. Je weet dus wat het is als je een verandering door maakt. Je hebt een brede kijk op wat er speelt en je loopt regelmatig verdwaalt rond.
Als je goed de weg kwijt kunt raken zie je vele mooie dingen en je leert ook weer een weg te vinden. Dat is toch heel handig en jij kunt anderen helpen de weg kwijt te raken en een andere weg terug of vooruit te vinden.
– Pieter, OTV
Praktische informatie
Elke organisatie is uniek en vraagt maatwerk. De investering wordt bepaald op basis van de vraag.
Daarin zijn inbegrepen:
- Kennismakingsgesprek
- Voorgesprek
- In de natuur of op locatie
- Alle betrokkenen aanwezig als dat nodig is
- Dagdeel
- Prijs op maat
Wil je er meer over weten en gratis kennis maken?
Als je geïnteresseerd bent, vul dan hieronder je gegevens in. Dan neem ik contact met je op.
Veel gestelde vragen:
Voor wie is een organisatie opstelling bedoeld?
Een organisatie opstelling is voor elk bedrijf/ organisatie waarin mensen en/of processen vastlopen en die op zoek zijn naar inzicht en oplossingen.
Voor welke vragen is een organisatie opstelling geschikt?
Alle vragen die gaan over of gerelateerd zijn aan het bedrijf/ organisatie zijn geschikt om op te stellen
Wat houdt een organisatie opstelling in?
Opstellingen zijn een eenvoudige en doeltreffende manier om dynamieken zichtbaar te maken en te veranderen. Zie ook de uitleg aan het eind van de pagina.
Gaat een organisatie opstelling over persoonlijke onderwerpen?
Nee, een organisatie opstelling gaat de organisatie met alles en iedereen die daarbij horen. Het is mogelijk dat persoonlijke onderwerpen worden aangeraakt en daar zal zonder toestemming nooit op ingegaan worden.
Hoelang duurt het en wat kost het?
Dagdeel (circa 4 uur) – prijs op maat
Waarom zou ik voor jou kiezen?
Het is geen toeval dat we elkaar tegen komen. Je kiest voor mij als je een klik voelt. Ik ben een mensenmens en begeleid zakelijke en persoonlijke processen op mijn eigen wijze. Daarbij maak ik gebruik van gangbare methodes in combinatie met mijn waarneming en intuïtie.
De omweg is veel mooier. Je ziet meer langs een weg die je niet kent - Stef Bos
Een korte uitleg over opstellingen
De Duitse filosoof en therapeut Bert Hellinger ontdekte door het vele werken met gezinnen een methode om verborgen dynamieken zichtbaar te maken. Hij noemde dat een opstelling of een constellatie van het systeem, waarbij het gezin het systeem was. Gunthard Weber heeft deze methode samen met anderen verder ontwikkeld voor werk, beroep en organisaties.
In een organisatie opstelling wordt een visuele weergave gemaakt van een systeem en de afzonderlijke onderdelen en hoe die zich tot elkaar verhouden.
Als systeem bestaat een organisatie uit vele delen, die van de werkzame mensen, de klanten, de producten, het doel en nog veel meer. De som der delen hebben andere eigenschappen dan het systeem als geheel. Het systeem van de organisatie heeft haar eigen dynamieken en die staan los van de mensen die er werken, maar beïnvloeden het gedrag en het gevoel van de mensen wel. In familie opstellingen wordt met representanten voor leden van het familiesysteem gewerkt. In een organisatie opstelling wordt met representanten voor functies, klanten, afdelingen etc. gewerkt.