Kun je zonder mening?
We vinden het belangrijk om een mening te hebben. Over de politiek, over voetbal, over de sporters van de Olympische Spelen, over de economie en ga zo maar door. Is het je wel eens opgevallen dat de meeste van die meningen negatief zijn? We vinden al gauw iets van een ander of van wat iemand doet.
Herken je het dat je iets vindt van wat iemand aan heeft, hoe iemand praat of zich gedraagt? Denk je er wel eens over na wat dat met je doet en wat het je vertelt over jou?
Elk oordeel over een ander vertelt je iets over jezelf.
Een mening is volgens het woordenboek: wat je van een object of vindt. Hoe je hierover oordeelt.
Velen van ons houden van het hebben van een mening. Het geeft houvast en graag willen we de ander overtuigen dat onze mening de beste is.
Barend
Barend ken ik al heel wat jaren en is een aardige introverte man van middelbare leeftijd. Praten doet hij niet zoveel, alleen als het nodig is. Totdat het over zijn vakgebied gaat. Daar heeft hij een mening over en die wil hij graag delen. Er is veel veranderd in de jaren dat hij in het vak werkt en naar zijn mening hebben al die veranderingen weinig goeds opgeleverd. Elke keer als ik zijn verhaal hoor, hoor ik zijn teleurstelling, zijn frustratie en zijn onvermogen om de situatie te veranderen. Ik zie een teleurgestelde en gefrustreerde man.
Als hij zijn verhaal gedaan heeft, vraag ik hoe het met hem gaat, ècht met hem gaat.
Eerst aarzelt hij wat en praat wat over de kinderen. Na wat doorvragen vertelt hij wat timide dat hij teleurgesteld is in wat zijn leven hem gebracht heeft. Hij had graag rijker, blijer en sterker willen zijn. Hij heeft zijn hele leven hard gewerkt en toch staat hij voor z’n gevoel met lege handen. Het leven heeft hem een ‘loer gedraaid’.
Als ik hem vraag wat hij zelf gedaan heeft aan het rijker, blijer en sterker worden, blijft hij stil. Diep vanbinnen had hij gehoopt dat hij met hard werken ‘het’ erbij zou krijgen.
Hoop jij ook, net als Barend, dat ‘het’ vanzelf gaat? Dat als je er niet zoveel over nadenkt, ‘het’ dan vanzelf goed komt?
Mening
Dat wat je vindt van die ander, van wat iemand doet of wat er in de wereld gebeurt, het vertelt allemaal iets over jou. Hoe blijer jij bent met jezelf, hoe minder je zult vinden van een ander, hoe positiever je zult zijn.
Stel jezelf eens deze vragen:
- Waar kijk ik naar als ik mensen voor het eerst zie?
- Denk ik iets en zo ja wat?
- Is het een positieve gedachte?
- Wat zou het over mij kunnen zeggen?
- Ben ik blij met mezelf?
Je bewust worden van wat je denkt, is een eerste stap naar verandering.
Verandering
Barend ziet heel langzaam in dat het zijn eigen gedachten zijn, waardoor hij zich slecht voelt. Natuurlijk heeft hij last van alles wat in zijn vakgebied is veranderd, maar hij heeft vooral last van zichzelf. Hij vindt zichzelf niet sterk, te weinig succesvol en dat maakt hem onzeker. Ondanks al dat harde werken is ‘het’ niet vanzelf gekomen.
Hij vindt veranderen moeilijk. Hij weet wat hij heeft. Dat is oncomfortabel, maar bekend. Hij heeft namelijk ook een mening over ‘al die coaches en andere zielenknijpers’ 😉
Barend kiest er voorlopig voor om niet te veranderen, omdat hij bang is voor verandering. Dat mag. Al gun ik hem vanuit mijn tenen een blijer leven, het is zijn keus.
Als je wilt veranderen en bereid bent om naar jezelf te kijken, zoek dan hulp. Natuurlijk kan ik je helpen, maar daar gaat het me niet om. Als je maar geholpen wordt. Ik gun jou oprecht een blijer, gelukkiger, tevredener, positiever leven!
Zorg ervoor dat je leven kwaliteit krijgt, dat je de meningen over jezelf verandert in positieve gevoelens en gedachten waardoor je positief en zonder oordeel naar jezelf gaat kijken en naar de mensen om je heen. Gewoon omdat je het waard bent.
Het is jouw keus.