Kostbaar


Steeds weer ontdek ik dat kwetsbaar zijn negatief geladen is. Wat maakt het zo eng om te laten zien dat we gevoel hebben? En waarom rekenen we daar onszelf en elkaar op af? Wie is er niet kwetsbaar? Kwetsbaarheid hoort toch bij het mens zijn?

Afgelopen week werd mijn nicht begraven en op haar rouwkaart stond een tekst van Okke Jager: “hoe kostbaar is een kwetsbaar mens?”
De zin schiet nog regelmatig door mijn hoofd. Ieder mens is kostbaar. Ben je als je kwetsbaar bent nog kostbaarder? Ik denk terug aan mijn coachsessie met Anja.

Anja

Anja is een mooie vrouw op zoek naar het evenwicht in zichzelf. Als ze groot en sterk is, vindt ze zichzelf wel aardig. Maar als ze verdrietig is, dan vindt ze zichzelf minder aardig, een beetje zwak zelfs. In één van onze gesprekken vraag ik haar wat kwetsbaar zijn voor haar betekent. Kwetsbaar zijn is voor haar gelijk aan pijn, aan gekwetst worden en zwakte. Kwetsbaarheid is vooral negatief.

Ik schrijf het woord ‘kwetsbaar’ op een vel papier en vraag haar erop te gaan staan. Als ze erop staat, is ze eerst een tijdje stil. Ik zie aan haar gezicht dat er vanalles met haar gebeurt. Als ik haar daarnaar vraag, vertelt ze dat haar maag pijnlijk is en rommelt. Ze legt haar handen erop. Even later begint ze te glimlachen. Haar buik wordt als vanzelf rustig en ze voelt zich sterk, zo sterk heeft ze zich in tijden niet gevoeld. Ze lacht, spreidt haar handen wijd uit en ademt heel diep in. Dit had ze echt helemaal niet verwacht bij iets wat voor haar zo’n negatieve lading heeft. We werken nog even door en uiteindelijk zegt ze: “ik geloof dat mijn kwetsbaarheid mijn kracht is”.

Wat geloof jij?

Het woordenboek geeft als betekenis van kwetsbaar:

1) Broos 2) Breekbaar 3) Delicaat 4) Erg gevoelig 5) Fijn 6) Fijngevoelig 7) Fragiel 8) Fragile 9) Frèle 10) Gevoelig 11) Gevoelsvol 12) Iel 13) Kaartterm 14) Licht te raken 15) Licht te raken (crypt.) 16) Teder 17) Tenger 18) Trefbaar 19) Teergevoelig 20) Teerhartig 21) Teer 22) Vulnerabel 23) Wankel 24) Zwak

We zijn met deze betekenissen opgegroeid en ik snap wel dat we er met zijn allen een negatieve lading aan hebben gegeven. Ook ik heb lang mijn kwetsbaarheid gezien als zwakte. Mijn gevoel was van mij en dat liet ik nauwelijks aan anderen zien. Als kind dacht ik al heel jong dat huilen synoniem stond aan afwijzing.

Kracht

Inmiddels geloof en weet ik dat kwetsbaarheid kracht is. Net als Anja heb ik het gevoeld, van top tot teen. Kwetsbaar zijn is niet hetzelfde als de hele dag huilen. Het is verbinding hebben met jezelf, met je gevoel en van daaruit contact maken met anderen. Kwetsbaar durven zijn brengt mensen dichter bij elkaar.

Bij het afscheid nemen van een dierbaar mens zijn we kwetsbaar, voelen pijn om wat weg is, vreugde om wat is geweest. De mensen die spraken op de begrafenis van mijn nicht, zeiden dat zij verbinding kon maken met anderen van hart tot hart, van ziel tot ziel, hele kostbare momenten. Ze deed het vanuit haar pure zelf, haar kwetsbaarheid, een heel bijzonder mens. 

Meestal zegt een stemmetje in ons dat we groot en sterk moeten zijn. Omdat we denken dat de ander ons anders niet aardig vindt of dat we dan niet normaal zijn of zwak worden gevonden. Vragen we van elkaar om jezelf te verstoppen in plaats van elkaar te beschermen?

Kostbaar

Maar zeg eens. Hoe blij word je als je echt verbinding hebt met een ander, als een ander jou ziet zoals je bent en jullie beiden jezelf mogen zijn? Op die momenten ontstaan de mooiste dingen. Dan voel je dat alles echt is, dat je leeft, kwetsbaar en kostbaar.

Verbinding maken van hart tot hart, van ziel tot ziel vraagt om moed en kracht. Daarmee laat je zien wie jij werkelijk bent en maak je de wereld een stukje mooier en zachter. Ontdek hoe uitzonderlijk je bent. Jij bent een kostbaar mens!

“Als je altijd probeert om normaal te zijn, zul je nooit weten hoe uitzonderlijk je bent”
Maya Angelou

 

Als je het leuk vindt om wekelijks meer tips te ontvangen en op de hoogte te blijven van mijn nieuwste blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.
Heb je een dringende vraag of wil je meer weten over wat ik voor je zou kunnen betekenen, klik dan hier voor een gratis skypesessie met mij.