Het Werk

Daar zaten we dan, in de zaal van de RAI om een workshop van Byron Katie bij te wonen. Ik had genoeg over haar gehoord om nieuwsgierig te zijn en te weinig om te weten wat ons te wachten stond. Een dame van middelbare leeftijd kwam het podium op en haar uitstraling was bijzonder. Zoveel rust, eenheid en liefde, dat stuurde ze onafgebroken de zaal in terwijl ze sprak.
We werden uitgenodigd om een moment te bedenken waar we niet zo blij waren met een ander en vervolgens deed ze met een aantal mensen ‘The Work’, een door haar ontwikkelde methode om je denkpatronen en emoties te onderzoeken om uiteindelijk de rust en vrede in jezelf te vinden.

Omdraaien

Je herkent het vast wel. Iemand zegt iets vervelends of je hebt een woordenwisseling, je voelt je daarna rot en voor je gevoel komt dat door die ander. Je blijft mokken en wilt het liefst dat die ander zijn/haar excuses maakt.
Als je ‘The Work’ gaat toepassen, zit dat er niet in.

Byron Katie draait het verhaal om. Eerst omdraaien naar jezelf, dan naar de ander en tenslotte naar het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld ‘Jan luister niet naar me’. Dat wordt dan:

  • Ik luister niet naar mij (omdraaien naar jezelf);
  • Ik luister niet naar Jan (omdraaien naar de ander);
  • Jan luistert naar me (tegenovergestelde).

Dit zorgt voor een hele andere kijk op wat je voelt en daarmee verschuift er als vanzelf iets in je gevoel. Bewust kijken naar je eigen reactie en dit op deze manier onderzoeken is werken, elke dag weer opnieuw. Ik vermoed dat daar ook de titel van ‘The Work’ vandaan komt, werken aan jezelf.

Wat vindt jij van werken aan jezelf? Herken je dit?

  • Ik wil graag vrolijk zijn en de rest gaat niemand iets aan;
  • Naar mezelf kijken is niet nodig;
  • Ik kijk niet naar mezelf, je weet nooit wat je tegen komt;
  • Dat is iets voor de zwakkeren;
  • Als je je goed voelt, dan is dat toch helemaal niet nodig?

We willen ons graag goed voelen en dat ook laten zien aan de buitenwereld. Ben je zwak als je laat zien dat het niet altijd goed met je gaat of als je werkt aan jezelf?

Verbergen

Byron Katie reist de hele wereld over om mensen te inspireren en te laten ontdekken hoe belangrijk zelfliefde is. Ze was jarenlang depressief en zal dat, net als zovelen anderen, zoveel mogelijk verborgen hebben gehouden. Uiteindelijk werd het haar kracht en dat mocht de hele wereld weten.

Wat verberg jij?

Ik wil zo graag een podium voor de mensen die strijden met zichzelf, zichzelf niet goed genoeg vinden en dat verbergen achter allerlei uiterlijkheden en zonnige plaatjes op de social media.

Lief mens, durf jezelf te laten zien. Je bent het zo waard!

Werken

Hoe je het ook doet, of je nou ‘The Work’ gaat toepassen, gaat mediteren, een coach zoekt of in therapie gaat: leer wat het betekent om van jezelf te houden!
Dat werken aan jezelf is niet voor zwakkelingen. Het vraagt moed om naar jezelf te kijken, om jezelf met al je goede en minder goede kanten te accepteren, om eerlijk te zijn en te veranderen. Dat doen alleen mensen die sterk zijn, die geloven in een mooiere wereld en dromen hebben.

Ik heb geleerd dat het werken aan mezelf en zelfliefde naast hard werken zo ontzettend de moeite waard is. Het is nooit klaar. Elk dag leer ik en daarvan groei ik. Doordat alles er mag zijn, mag ik er zijn.
Werken dus, met een Hoofdletter.

Byron Katie heeft geleerd wat zelfliefde is en het is haar missie om met haar Werk meer vrede in mensen en daarmee in de wereld te brengen. Zij straalde rust, eenheid en liefde uit. Dat kunnen wij ook! Alles begint bij onszelf.

“Niets buiten jou kan je ooit geven waar je naar zoekt”
Byron Katie

Als je het leuk vindt om wekelijks meer tips te ontvangen en op de hoogte te blijven van mijn nieuwste blog, schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.
Heb je een dringende vraag of wil je meer weten over wat ik voor je zou kunnen betekenen, klik dan hier voor een gratis skypesessie met mij.