Zichtbaar maken wat gezien mag worden en inzicht in jouw volgende stap

Opstellingen zijn een eenvoudige en doeltreffende manier om inzicht te krijgen in onbewuste patronen en zichtbaar te maken wat je in de weg zit.

Opstellingendagen

Data:
25 mei 2024 – vol
22 juni 2024 – vraagstellers VOL, nog plek voor representanten

Kosten: € 55 – 110 (per dag)

Een dag voor jezelf!

Een heerlijke dag om te ervaren wat opstellingen zijn, je ervaring ermee uit te breiden met mij als opsteller, je eigen vraag in te brengen, je te verbinden met jezelf en met anderen, plezier te hebben met twee voeten op de grond om naar huis te gaan met nieuwe inzichten, inspiratie en een goed humeur.

Soms zijn er van die dagen

Je hebt al zoveel gedaan om dingen te veranderen. Je weet best dat bepaalde dingen niet goed voor je zijn, maar toch blijf je het doen. Natuurlijk moet je grenzen stellen als iemand naar tegen je doet of teveel van je vraagt. Maar het lijkt net alsof er niet geluisterd wordt. Je wilt niet net als je moeder jezelf steeds aan de kant schuiven, maar toch merk je dat je regelmatig doet. Fitter opstaan zou ook fijn. Als de wekker gaat, wil je eigenlijk niet aan de dag beginnen. Het voelt direct al zwaar. Terwijl je echt wel een heel leuk leven hebt met leuke vrienden en fijn werk. Je wilt geen last meer hebben van die vervelende leidinggevende. Je kunt echt zelf wel nadenken en hoeft niet opgelegd te krijgen van wat je moet doen.

Zomaar een opsomming van dingen waar je last van kunt hebben en die ergens vandaan komen. Hoe fijn zou het zijn om te weten waar iets vandaan komt en het dan ook nog te kunnen veranderen?

Om die reden organiseer ik opstellingendagen.

Opstellingen hebben iets magisch en zijn tegelijk zo helder als wat. Je lichaam is een bijzonder instrument dat bij opstellingen wordt ingezet. Door te ervaren wat er in je lichaam gebeurt, de woorden die in je opkomen, alles vertelt je iets. Het geeft antwoorden, helderheid, richting. We zijn het een beetje verleerd om naar ons lichaam te luisteren. In opstellingen gaat dat luisteren vanzelf. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is de bereidheid je open te stellen en te vertrouwen. De rest komt vanzelf.

Opstellingen zouden wat mij betreft onderdeel mogen zijn van de opvoeding, van opleidingen, van alles wat we leren en ik ben dankbaar dat opstellingen steeds meer bekend worden.

De opstellingendag is een dag voor jezelf, voor thuiskomen en vooruit kunnen.

Opstellingendag

Iedereen kan deelnemen

Op deze dag gaan we in een veilige groep aan de hand van jouw vraag kijken en onderzoeken waar in jouw systeem het antwoord zichtbaar mag worden. We kijken of de natuurwetten nageleefd worden en zorgen ervoor dat een onbalans hersteld wordt.

Je gaat naar huis met een inzicht en als het mogelijk is, met heling. Soms is niet direct duidelijk wat de opstelling je wil vertellen. Dat komt omdat dat wat je ziet op een onbewuste laag plaatsvindt. Je mag erop vertrouwen dat het je altijd iets brengt en in beweging brengt wat in beweging gebracht kan worden.

Een opstelling is geen medicijn of een quick-fix, maar kan van net zoveel waarde zijn als een coachingssessie, zowel voor de vraagsteller als de representanten. Soms gebeuren er wonderen.

Gedurende de dag zal ruimte zijn voor meerdere grote opstellingen. Daarnaast zullen er voor iedereen mini-opstellingen zijn en afwisselde oefeningen.

Mocht blijken dat na een opstelling meer begeleiding of inzicht nodig is, dan bespreken we de mogelijkheden achteraf.

Na de opstelling:

 • heb je inzicht in waar iets vandaan komt
 • zijn onderlinge verhoudingen zichtbaar geworden
 • zijn de natuurwetten hersteld
 • heb je handvaten voor verandering
 • zul je tijdens en/of erna ervaren dat er iets veranderd is waardoor je verder kunt

Ik heet Mineke Spoelman

en begeleid de opstellingendag. Opstellingen zijn een geweldig instrument in het brengen van inzicht en ik vind elke opstelling magisch. Juist omdat de uitkomst nooit te voorspellen is.

Ik hou van het verbinden van en met mensen, van doorzien en zichtbaar maken, van alles mag er zijn en er is altijd een goed moment. Mijn doel is jou een veilige bedding te bieden waarin jij gezien en gehoord wordt en helemaal mag zijn zoals je bent.

Mogelijke onderwerpen zijn:

 • Je loopt met regelmaat tegen dezelfde thema’s en patronen aan
 • Je bent vaak moe
 • Je voelt je zeer verantwoordelijk
 • Je hebt moeite met autoriteit
 • Je wilt graag aardig gevonden worden
 • Je hebt lichamelijke klachten die je moeilijk verklaren kunt
 • Je voelt je geregeld onzeker over jezelf
 • Je wilt vooruit, maar het lijkt alsof je door iets wordt tegengehouden

Zoals al eerder genoemd geven opstellingen inzicht in wat je onbewust beïnvloed en daardoor de mogelijkheid dit te veranderen.

Mogelijk weet je het al, maar een familie opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem. Een systeem is een groep mensen met eigen wetten en regels. Dat kan je familie zijn, maar ook je vriendengroep, je werk, je sportclub en ga zo maar door.

In een opstelling worden mensen (representanten) in een ruimte gezet die iets representeren. Dat kan een vader, moeder, of een kind zijn, maar ook een bepaalde eigenschap of een verlangen. Eigenlijk kun je alles opstellen. Door het neerzetten van de representanten worden onderlinge verhoudingen zichtbaar evenals onbewuste patronen. Het onzichtbare wordt zichtbaar in een opstelling.

De representanten voelen en weten dingen van degene die gerepresenteerd wordt. Iedereen kan het en het gaat echt vanzelf. Een opstelling ontstaat en de uitkomst is vantevoren niet te voorspellen.

De onderstroom die niemand ziet, bepaalt de richting op elk gebied – Stef Bos -

De natuurwetten

In de opstellingen kijken we naar BOB. Dit is de afkorting voor Binding, Orde en Balans.

 • Binding: iedereen hoort erbij
 • Orde: iedereen heeft een eigen plek
 • Balans: evenwicht tussen geven en nemen

Bij balans geldt dat tussen ouders en kinderen nooit een balans tussen geven en nemen kan zijn. Ouders geven en kinderen nemen.

Om goed te functioneren is het belangrijk dat deze drie natuurwetten worden nageleefd. In een opstelling wordt zichtbaar waar dat niet gebeurt en kan dit worden hersteld.

Ervaringen van anderen

Meerdere malen mocht ik deelnemen aan opstellingen die geleid werden door Mineke. Daarbij was ik zowel vraagsteller als representant. Mineke heeft een mooie, integere manier van werken. Liefdevol, met respect voor het systeem, vertrouwend op haar gevoel en op hetgeen het systeem wil laten zien. Ze weet een veilige omgeving te creëren, benoemt de juiste dingen en licht die zaken uit, die jou als vraagsteller verder helpen. Bij Mineke ben je in meer dan goede handen.

– Jacqueline –

Bij Mineke heb ik een individuele opstelling gedaan omdat ik ergens maar niet verder kwam. Er zat dus een blokkade maar waar? En wat was dat dan?
Mineke hoorde mijn vraag rustig en respectvol aan en stelde een aantal vragen ter verdieping. Daarna zette ik met hulp van de materialen die Mineke klaar had staan mijn opstelling neer. Mijn omgeving. Mijn blokkade en een aantal belangrijke factoren. Het werd al inzichtelijk wat de blokkade was en tijdens de opstelling kwam er beweging. Mineke begeleidt op een fijne, liefdevolle en respectvolle manier waardoor ik het vertrouwen had om een laag dieper te gaan. Een paar weken na de opstelling kon ik wèl stappen zetten waardoor ik nu een andere baan heb!

– Grietje –

Praktische informatie

Data in 2024:

 • 25 mei – VOL
 • 22 juni – vraagstellers VOL, nog ruimte voor representanten

De investering in jezelf (per dag):

 • vraagsteller € 110
 • representant € 55

Locatie: De Borghoeve, Verlengde Hereweg 187, Groningen (parkeren gratis)

Aanvang: 10.00 uur, inloop vanaf half 10

Eind: 16.00 uur. Hier werken we naartoe, maar kan door een mooie opstelling of iets anders soms wat uitlopen.

Inbegrepen:

 • grote familie- en mini opstellingen
 • inspirerende oefeningen
 • verse koffie & thee
 • heerlijke versnaperingen
 • veilige bedding
 • fijne mensen
 • leuke locatie

Voel je een 'ja'?

Meld je hieronder aan, als je wilt deelnemen

Veel gestelde vragen

Voor wie is een familie opstelling geschikt?

Een familie opstelling is geschikt voor iedereen die bereid is naar zichzelf en zijn/ haar geschiedenis te kijken

Voor welke vragen kun je een opstelling doen?

Je kunt voor alle vragen een opstelling doen, zolang de vraag over jou gaat.

Moet je je vraag al weten als je komt als vraagsteller?

Nee, dat hoeft niet. De opstelling begint met het samen bespreken van je vraag. Het onderwerp of de richting is wel handig om te weten. Het formuleren doen we samen.
Als je het wel weet, is dat natuurlijk helemaal goed.

Wat is het verschil tussen een vraagsteller en een representant?

Een vraagsteller stelt een vraag over zichzelf en kijkt naar zijn/haar eigen opstelling. Een representant staat in de opstelling van een vraagsteller en representeert iets of iemand die verband houdt met de vraag. Een vraagsteller kan ook representant zijn in de opstelling van de andere vraagstellers.

Wat gebeurt er in een familie opstelling?

In een familie opstelling worden aanwezige mensen opgesteld als representant van een familielid of een ander onderdeel van jouw ‘systeem’. De representanten voelen en weten dingen van degene waarvoor ze staan. Door het willekeurig neerzetten worden onbewuste patronen en verhoudingen zichtbaar.

Wat heeft het voor nut om deel te nemen als representant?

Het zijn van representant is een waardevolle bijdrage aan de opstelling van iemand anders. Jouw ‘rol’ in de opstelling is nooit toevallig en geeft je zelf vaak veel inzichten. Je ervaart direct de magie van opstellingen, je leert over de dynamieken in een systeem en je leert jezelf beter kennen.

Hoe ziet de familie opstellingendag eruit?

We beginnen met een korte kennismaking. Na een korte meditatie beginnen we met de eerste opstelling. Daarna pauzeren we en volgt de tweede vraag. Na de lunch ronden we af met de laatste opstelling. Er is voldoende ruimte voor beweging, stilstaan en interactie.

Waarom betaal je meer als je een vraag stelt?

Als je een vraag stelt, krijg je een opstelling die helemaal over jouw vraag gaat en wat voor jou zichtbaar mag worden. Dat is voor anderen mega interessant, maar voor jou het meest. Jij kunt hierna verder met de inzichten en de heling.

Waarom zou ik bij jou deze dag volgen?

Het is geen toeval dat we elkaar tegen komen. Je kiest voor mij als je een klik voelt. Ik ben een mensenmens en begeleid zakelijke en persoonlijke processen op mijn eigen wijze. Daarbij maak ik gebruik van gangbare methodes in combinatie met mijn waarneming en intuïtie.

Nog wat meer uitleg over opstellingen

De Duitse filosoof en therapeut Bert Hellinger ontdekte door het vele werken met gezinnen een methode om verborgen dynamieken zichtbaar te maken. Hij noemde dat een opstelling of een constellatie van het systeem, waarbij het gezin het systeem was.

Iedereen maakt ingrijpende gebeurtenissen mee. Dit heeft impact op het hele systeem.

Soms is er van alles voelbaar, maar kan je er je vinger niet op leggen of geen woorden voor bedenken. Vaak is het zo dat de bron van een probleem niet alleen bij jezelf ligt, maar dat het kan worden teruggeleid naar gebeurtenissen in het gezin of in de familie. Soms herhaalt een patroon zich al generaties lang. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw moeder vroeger altijd voor iedereen zorgde, en dat zij zichzelf voorbij liep. Het kan zijn dat jij dit van haar hebt overgenomen, maar zij heeft het wellicht ook weer overgenomen van haar moeder.

Doordat je met een opstelling de onzichtbare en onbewuste processen en patronen zichtbaar maakt, zie je wat het is wat jouw systeem bepaalt.

In familie opstellingen wordt met representanten voor leden van het familiesysteem gewerkt. In een persoonlijke opstelling wordt gewerkt met poppetjes, attributen en/of de natuur.

De golven zijn de dagen
De dagen van het jaar
En het lijkt of zij vertellen
Hoe het ons vergaat
Maar de onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied
– Stef Bos -

Contact

Voor vragen stuur je een bericht of bel me.

Not readable? Change text. captcha txt