7 tips om van jouw 8 een 9 te maken

Een aantal jaren geleden was ik bij een bedrijfspresentatie van hockeycoach Marc Lammers. Het onderwerp was: maak van je 8 een negen. Dat klonk (en klinkt) fantastisch, maar blijkt in de praktijk niet altijd gemakkelijk.

We leren het al jong op school. Wat je goed doet, is mooi meegenomen. Waar je niet zo goed in bent, krijgt extra aandacht. En dat blijft zo. Als je gaat studeren, als je gaat werken en eigenlijk ook als je gaat leven. Vaak zijn we meer bezig met wat er niet goed gaat dan met wat er wel goed gaat.

Alles wat aandacht krijgt, groeit

Stel je eens voor.

Je bent ergens heel goed in en je doet er alles aan om er nog beter in te worden. Je krijgt er energie van en inspireert anders daarmee. Je krijgt promotie en opslag. Mensen zien en voelen dat je er goed in bent. En jij? Jij doet iets wat je het allerliefste doet, je bent gewoon jezelf.

Hoe gaaf zou het zijn als we dat allemaal zouden doen: onszelf zijn en doen waar we goed in zijn?
Het zou jouw wereld veranderen. Het zou de hele wereld veranderen. Mooier, blijer, gelukkiger, krachtiger en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De werkelijkheid is anders. We geven onze energie aan dingen die we niet goed vinden van onszelf (of anderen) en bekritiseren onszelf. We zijn ongewild veel meer bezig met van onze 5 een 6 te maken dan van onze 8 een 9.

“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live it’s whole life feeling stupid”

Wat vertellen deze woorden van Albert Einstein ons? Ben jij een vis die wil kunnen klimmen?

Als je je hebt voorgesteld hoe het zou zijn als je al je energie zou geven aan iets waar je goed in bent, dan kan het niet anders dan dat je daar een blij en goed gevoel van hebt gekregen. Hoe geweldig zou het zijn als je je zo de hele dag zou voelen?

Ik heb een aantal tips voor je om van jouw 8 een 9 te  maken:

  1. Ontdek waar je veel energie van krijgt en erken dat je daar ècht goed in bent (als je dat nog niet weet). Dat is jouw 8;
  2. Zoek iemand op die de beste (een 10) is in wat hij/zij doet en vraag jezelf af wat jij daarvan kunt leren;
  3. Stel jezelf haalbare doelen om jouw 8 te verbeteren naar een 9;
  4. Durf fouten te maken op weg naar jouw 9 (of 10!);
  5. Besluit om zo min mogelijk aandacht te geven aan de dingen waar je niet zo goed in bent;
  6. Besteed dingen waar je niet zo goed in bent, uit aan iemand anders. Er zijn altijd mensen die daar wel goed in zijn. Daardoor hou je meer tijd over voor jouw 8;
  7. Inspireer anderen met je ervaringen in jouw groei naar een 9.

 

Alles wat je aandacht geeft groeit. Laat groeien wat aandacht verdient.